През първите шест месеца на годината обемът нововъзложен дълг търпи

...
 През първите шест месеца на годината обемът нововъзложен дълг търпи
Коментари Харесай

Намаляват задълженията на домакинства и фирми, възложени на колекторски агенции

 През първите шест месеца на годината размерът нововъзложен дълг търпи осезателен спад от над 47% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Ако за интервала януари-юни 2017 година на колекторски организации са предоставени задължения за 1,416 милиарда лв., то година по-късно те към този момент са за 743,9 млн. лв..Това показват от Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ) в разбора си за първите шест месеца на годината. Данните са от изследване на самостоятелния институт за маркетингови проучвания Ипсос България по поръчка на Асоциацията и обгръща обработваните задължения от всички компании, членове на асоциацията, които съставляват 80% от бранша.
На фона на двойния спад на размера предоставени отговорности се следи и огромно намаляване в броя им - над три пъти. За първото шестмесечие на 2018 година те са 636 хиляди, до момента в който през същия интервал на 2017 година са били малко над 1,94 милиона.

„ Тази осезаема смяна в размерите на предоставените за събиране задължения е резултат от твърдата политика на Европейски Съюз за стабилизиране на портфейлите на банките посредством изчистване на старите задължения и на процеса на консолидация в банковата система, който интензивно върви у нас през последната година. И в двата случая банките пристъпват към продажба на отговорностите, а не към тяхното възлагане ”, разяснява Райна Миткова, ръководител на Асоциацията.
 
„ Данните са показателни за стабилизирането на системата и на процедура съставляват добра вест както за стопанската система на страната като цяло, по този начин и за самите задължени лица ”, добавя тя.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР